Paras kahvi
Paras kahvi tulee juuri paahdetuista kahvipavuista.
Vinkkejä kahvipapujen säilytykseen
Kahvi on säilytettävä viileässä, pimeässä paikassa puhtaassa, kuivassa, ilmatiiviisti suljetussa astiassa, mieluiten tyhjiöastiassa. Jos pavut pakataan uudelleen läpinäkymättömään, ilmatiiviisti suljettuun pussiin, jossa on yksisuuntainen venttiili kaasun poistamiseksi ja hapen vaikutuksen estämiseksi, niitä ei tarvitse siirtää. Tämä pakkaus on suunniteltu erityisesti varastointia varten. Muista välttää kahvin säilyttämistä jääkaapissa, sillä se voi helposti imeä itseensä muiden elintarvikkeiden aromit ja maut. Pitkäkestoista säilytystä varten pavut voidaan säilyttää pakastimessa asettamalla kahvi ilmatiiviisti suljettuun pussiin tai astiaan, johon happi pääsee mahdollisimman vähän, mieluiten tyhjiöpakkaukseen. Käytännön neuvo – jaa papujen määrä annoksiin 1-2 viikon kulutusta varten; näin kahvi on helppo ottaa pois pakastimesta. On parempi jauhaa pavut, kun ne ovat vielä kylmiä, tai jättää ne yön yli avaamatta astiaa, minkä jälkeen ne voidaan säilyttää tuoreina papuina.
Vinkkejä kahvipapujen jauhamiseen
Älä jauha kahvipapuja enempää kuin mitä tarvitset välitöntä käyttöä varten. Kun pavut murskataan, aromaattiset öljyt alkavat haihtua kosketuksissa ilman kanssa, joten kahvi menettää vähitellen miellyttävän arominsa. Se alkaa myös menettää makunsa lähes välittömästi papujen jauhamisen jälkeen. Erilaiset kahvivalmistelut vaativat erilaisia jauhatusvivahteita. Tippakahvi on jauhettava raakasokerin kaltaiseksi ja haudutettava 4-6 minuutissa. Jos tippakahvi valmistetaan alle 4 minuutissa, pavut on jauhettava hienommaksi. Jos valmistus kestää yli 6 minuuttia, pavut on jauhettava karkeammiksi. Espresso on jauhettava hyvin hienoksi; jauhatuksen on oltava lähes jauhetta. Hyvän espressokahvin salaisuus liittyy valmistusaikaan papujen jauhamisen jälkeen: 30 ml espressoa tulisi valmistua noin 25-30 sekunnissa. Kuten tippakahvi, espresso on jauhettava mahdollisimman hienoksi, jos se valmistetaan alle 25 sekunnissa. Jos keittoaika on yli 30 sekuntia, pavut on jauhettava karkeammiksi.
Vinkkejä kahvin valmistukseen french press -puristinpannussa
French press -puristinta käytettäessä kahvipapujen on oltava karkeasti jauhettuja. Jos ne murskataan liikaa, juomasta voi tulla kitkerää ja puristaminen on vaikeaa tai jopa mahdotonta. Klassinen kahvin ja veden suhde on 70 grammaa kahvia 1 litraa vettä kohti. Jos sinulla on pienempi puristin, käytä 35 grammaa kahvia ja 500 ml vettä. Kahvin päälle ei ole suositeltavaa kaataa kiehuvaa vettä. Yksinkertainen vinkki on tässä hyödyllinen: saavuttaaksesi vaaditun lämpötilan, kaada tarvittava määrä vettä astiaan ja anna sen olla 1 minuutti. Tänä aikana vesi jäähtyy optimaaliseen lämpötilaan 85-92 celsiusasteen välille. Kaada jauhettu kahvi puristimeen ja lisää hitaasti kolmasosa vedestä, odota 1 minuutti. Sekoita vasta sitten ja lisää hitaasti loput vedestä. Odota 3 minuuttia ja sekoita uudelleen. Voit halutessasi odottaa vielä muutaman minuutin. Paina puristin hitaasti, älä heti kokonaan alas; jätä pieni osa nesteestä, jota et käytä. Mitä kauemmin kahvi ja vesi ovat kosketuksissa keskenään, sitä katkerampi ja voimakkaampi juoma on. Haudutettu kahvi on nautittava heti; puolen tunnin kuluttua se maistuu aivan erilaiselta, ei enää niin tuoreelta. Ranskanpuristinta voidaan käyttää myös maidon vaahdottamiseen. Kuumenna maitoa, kunnes et voi koskettaa sitä kädelläsi, kaada se sitten puhtaaseen puristimeen ja liikuta puristinta ylös ja alas muutaman minuutin ajan; maidon määrä kasvaa 3-4-kertaiseksi.
Vinkkejä suodatinkahvin valmistukseen
Käytä suodatinkahvin valmistukseen kahvinkeitintä tai suodatinkartiota. Käytä suodatinta, joka vastaa suodatinastian kokoa ja tyyppiä. Useimmiten suodattimet on valmistettu valkaistusta valkoisesta tai ruskeasta paperista. Myös pestävät metalliset siivilät sopivat. Ota hyvää juomaa varten 60 grammaa kahvia 1000 grammaa vettä kohti – näin saat tasapainoista, keskivahvaa kahvia, joka korostaa sen parhaita ominaisuuksia. Sopivin veden lämpötila on 90,5-96 °C. Matalamman lämpötilan vettä suositellaan tummemmalle paahteelle ja korkeampaa lämpötilaa vaaleammalle paahteelle. Korkeammalla veden lämpötilalla saadaan makeampaa kahvia, kun taas matalammalla lämpötilalla saadaan aikaan kevyempi ja happamampi maku.
Arviot
Tuotearvioita ei vielä ole.