Paras kahvi tulee juuri paahdetuista kahvipavuista.
Vinkkejä kahvipapujen säilytykseen
Kahvi on säilytettävä puhtaassa, kuivassa, ilmatiiviissä, viileässä ja pimeässä paikassa. Säilytysastian osalta kannattaa panostaa tyhjiökanisteriin.
Jos pavut on ostettaessa pakattu uudelleen suljettavaan, läpinäkymättömään, ilmatiiviiseen astiaan, jossa on yksisuuntainen venttiili kaasun poistamiseksi ja hapen joutumisen estämiseksi, papuja ei kannata dekantoida. Tällaiset pakkaukset on suunniteltu erityisesti varastointia varten.
Kahvia ei missään nimessä kannata säilyttää pakastimessa, sillä jääkaapissa olevien muiden elintarvikkeiden aromi ja maku tarttuvat helposti kahviin. Jos sinulla on pidempi kahvivarasto, voit säilyttää papuja pakastimessa. Tätä varten kahvi on laitettava ilmatiiviiseen pussiin tai astiaan, jossa on mahdollisimman vähän happea, mieluiten tyhjiöpakkaukseen. Pavut kannattaa jakaa 1-2 viikon säännöllisen kahvinjuonnin mukaisiin annoksiin, jotta ne on kätevä ottaa kylmästä. Papuja on parasta jauhaa vielä kylmänä tai antaa niiden seuloutua yön yli avaamatta astiaa ja säilyttää ne sitten kuin tuoreet pavut.
Vinkkejä kahvipapujen jauhamiseen
Kahvipapuja ei kannata jauhaa kerralla enempää kuin mitä tarvitaan välittömään valmistukseen. Jos pavut murskataan, kahvin aromin antavat öljyt alkavat haihtua joutuessaan kosketuksiin ilman kanssa, ja kahvi menettää miellyttävän arominsa. Kahvi alkaa myös menettää makunsa lähes välittömästi jauhamisen jälkeen.
Eri kahvivalmistustavat edellyttävät erilaisia jauhatuksia.
Mashing-menetelmällä valmistettu kahvi on jauhettava raakasokerin kaltaiseksi. Koko haudutusprosessin tulisi kestää 4-6 minuuttia. Jos kahvi on haudutettu nopeammin kuin 4 minuuttia, pavut on jauhettava hienommaksi. Jos viipymä on yli 6 minuuttia, papuja on jauhettava vähemmän.
Espresso vaatii erityisen hienoa jauhatusta; kahvin pitäisi olla lähes jauhettua ja kevyesti rakeista. Hyvän espresson jauhatuksen salaisuus on sen kypsymisaika. 30 ml espressoa pitäisi olla valmis noin 25-30 sekunnissa. Kuten tippakahvissa, kahvi on jauhettava hienommaksi, jos espresson halutaan valmistuvan alle 25 sekunnissa. Jos espresson valmistuminen kestää yli 30 sekuntia, pavut on jätettävä karkeammiksi jauhettaessa.
Vinkkejä pressopannun käyttöön
Kun valmistat kahvia pressopannulla, pavut on jätettävä karkeiksi jauhettaessa. Jos kahvi jauhetaan liian hienoksi, juomasta voi tulla kitkerää, ja pressopannun painaminen pannun pohjalle on vaikeaa tai jopa mahdotonta.
Klassinen kahvi/vesi-suhde on 70 grammaa kahvia 1 litraa vettä kohti. Pienempään pressopannuun esimerkiksi 35 grammaa kahvia ja 500 ml vettä.
Kahvin päälle ei kannata kaataa kiehuvaa vettä. Yksinkertainen vinkki oikean lämpötilan saamiseksi on kaataa kahvipannuun oikea määrä vettä ja antaa sen seistä minuutin ajan. Tässä ajassa vesi jäähtyy ja saavuttaa oikean, noin 85-92 asteen lämpötilan.
Kaada jauhettu kahvi pressopannuun ja lisää hitaasti kolmasosa vedestä, odota 1 minuutti. Sekoita nyt ja lisää hitaasti loput vedestä. Odota 3 minuuttia ja sekoita uudelleen. Halutessasi voit odottaa vielä muutaman minuutin, jotta kahvinjauhot laskeutuvat.
Siivilä on painettava alas hitaasti, ei kokonaan, jolloin pieni määrä nestettä jää käyttämättä. Mitä kauemmin kahvi ja vesi ovat kosketuksissa keskenään, sitä katkerampi ja voimakkaampi juoma on.
Valmis kahvi on juotava heti, sillä puolen tunnin kuluttua sen maku on täysin erilainen eikä lainkaan tuore;
Puristinpannua voidaan käyttää myös maidonvaahdottimena. Kuumenna maito (rasvaton maito on parasta), kunnes et voi työntää sormea siihen. Kaada kuuma maito puhtaaseen puristinkannuun, sekoita puristinta ylös ja alas muutaman minuutin ajan, maidon määrä kasvaa 3-4-kertaiseksi.
Vinkkejä suodatinkahvin valmistukseen
Suodatinkahvi valmistetaan kahvinkeittimellä tai suodatinkartiolla.
Käytä suodatinkoriin sopivan kokoista ja erityistä suodatinta. Yleisimpiä ovat valkaistut valkoiset/ruskeat paperisuodattimet. Myös pestävät lankaverkkosuodattimet ovat varmasti sopivia.
Hyvän kahvin valmistamiseksi kannattaa käyttää 60 grammaa kahvia 1000 grammaa vettä kohti – tuloksena on tasapainoinen, keskivahva kuppi, jossa on kahvin ominaispiirteitä. Sopiva veden lämpötila on 90,5-96 °C.
Matalammat lämpötilat ovat suositeltavampia tummemmille paahteille, kun taas korkeampia lämpötiloja tulisi käyttää vaaleammille paahteille. Korkeammat lämpötilat tuottavat yleensä makeampia kahveja, kun taas matalammat lämpötilat tuovat esiin voimakkaampia ja happamia makuja.
Arviot
Tuotearvioita ei vielä ole.