Miten keität kahvia?

French press

Kahvipuristin on yksi yleisimmistä tavoista valmistaa kahvia kodeissa ja toimistoissa. Tärkein syy tähän on mahdollisuus valmistaa herkullista kahvia erittäin käytännöllisellä tavalla ja lyhyessä ajassa.

Valmistus / 10 min:

– Lisää noin 1 gramma kahvia ja kaada kiehuvaa vettä 1 kupilliseen kahvia.

– Paina puristinta 3-5 minuutin kuluttua ja kahvi on valmis!

-Käytä suhdetta 1/15 (esim. 300 g vettä 20 g kahvia kohti).

Edut:

Kahvin maku ja sisältö ovat voimakkaita, koska kahvi menee suoraan kuumaan veteen menemättä suodattimen läpi.

Koska et käytä valkaistuja paperisia kahvinsuodattimia, jotka sisältävät dioksiinia ja epikloorihydriiniä, joista tulee syöpää aiheuttavia, kun ne joutuvat kosketuksiin veden kanssa, ranskanpuristinta pidetään yhtenä puhtaimmista ja terveellisimmistä tavoista valmistaa kahvia.

MOCA POT

Niille, jotka haluavat vahvaa kahvia pienissä erissä, moka-pannu on lähimpänä espressovaihtoehtoa.

Edut:

Moka-kahvipannussa voit keittää vahvaa kahvia ja saada runsaan maun, kun tarvitset vain lieden, joka on jokaisessa keittiössä. Koska Moka-kahvipannut on valmistettu alumiinista, ne säilyttävät lämpöä pidempään, eikä kahvi jäähty heti.

Valmistelu / 15 min:

– Täytä Moka-kattilan pohjakammio vedellä ruuviin asti, jonka näet sisällä.

– Kiehauta vesi ja anna kiehua 1-2 minuuttia.

– Laita jauhettu kahvi kahvipannun mokaan sopivan paksuiseen kahvikammioon, aseta se alempaan kammioon ja kallista ylempää kammiota.

– Aseta kahvipannu liedelle, lisää hieman lämpöä, kun vesi alkaa kiehua ja antaa ääniä.

– Kahvi on valmista, kun kuulet sihisevän äänen!

POUR

Hauduta kahvi suodattimeen kaatamalla vettä hitaasti suodattimeen. Tähän valmistukseen käytetään useimmiten Chemex- tai Hario V60 -suodatinta.

Edut:

Kahvin kypsyessä “pour over” antaa täyteläisemmän maun, kun kahvi hautuu, jolloin kaikki kahvin osat kostuvat tasaisesti ja kahvipapujen ainutlaatuiset aromit ja sävyt tulevat esiin.

MATERJALID:

* 32 g tuoretta paahdettua kahvia.
* 500 ml keitettyä juomavettä (94 °C).
* Kahvimylly

Valmistus / 10 minuuttia:

– Keitä vesi ja anna sen levätä 1-2 minuuttia.

– Aseta suodatin käyttämääsi kaatoapuvälineeseen.

– Laita jauhettu kahvi suodattimeen ja tasoita se tasaisesti kaikilla pinnoilla tasoittaen.

– Siivilöi hitaasti neljänneskupillinen vettä, jotta kaikki kahvi kastuu.

– Odota 30 sekuntia.

– Kaada loput vedestä 2-3 kertaa, jolloin kosketat jokaista kahvin osaa ja odotat välillä.

AEROPRESS

MATERJALID:

* 16 g tuoretta paahdettua kahvia.
* 230 ml kahvinkeittoon sopivaa vettä (94 °C).
* Kahvimylly
* Tarkkuusvaaka
* korkki

Ruoanlaitto / 10 minuuttia:

KANKAAN:

1. Jauha pavut hieman hienommaksi kuin suodatinkahvia varten.
2. Jos vedenkeittimessä ei ole suodatettua vettä, lämmitä vesi 94 °C:seen (älä keitä vettä ja jäähdytä sitä sitten).
3. Aseta suodatinpaperi aeropressin rei’itettyyn suodatinosaan ja kierrä se kiinni.
4. Täytä Aeropress, kuppi, suodatinpaperi (paperin hajun poistamiseksi) runsaalla kuumalla vedellä.
5. Aseta kuppi vaa’alle ja aseta Aeropress sen päälle.
6. Kaada jauhettu kahvi Aeropressiin ja naputtele Aeropressin sivuja niin, että kahvi muodostaa tasaisen kerroksen.
7. Kytke vaaka päälle ja käynnistä kello.
8. Kaada nopeasti 230 ml vettä vedenlämmittimestä kahvin päälle ja sekoita voimakkaasti 5 sekunnin ajan (kaiken kahvin pitäisi kyllästyä).
9. Aikaa tuhlaamatta työnnä yläosa alaosaan juuri sen verran, että se mahtuu kumiosaan (näin kahvi ei vuoda paperista).
10. Irrota yläosa ensimmäisen minuutin kuluttua ja sekoita uudelleen 5 sekunnin ajan.
11. Aseta yläosa takaisin paikalleen, irrota se painosta ja paina se varovasti alas. Kokonaisaika ei saisi ylittää 1,30 minuuttia.
12. Liian nopea painaminen aiheuttaa jauhatuksen paksuuntumista ja liian hidas painaminen aiheuttaa jauhatuksen paksuuntumista.
13. Voit juoda kahvin sellaisenaan tai lisätä vettä laimentaaksesi sitä hieman.
14. Kierrä ruuvi irti ja työnnä se kokonaan säiliöön, jotta kahvijäämät poistuvat. Huuhtele kaikki osat kuumalla vedellä.